Događanja


Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održana je 23. i 24. studenog 2023. godine četvrta po redu međunarodna znanstveno-stručna konferencija za razvoj ruralnog turizma – RRT 2023.

 

Studentska konferencija RRT 2023 – prvi dan

Pred 100 studenata i njihovih profesora, u dvorani 3 na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, u četvrtak 23. studenog, održana je Studentska RRT 2023 konferencija. Studente i profesore u ime dekanice Ekonomskog fakulteta u Zagrebu pozdravio je izv. prof. dr. sc. Zoran Wittine.

Na konferenciji su bili prezentirani studentski radovi nastali nakon prethodno održane terenske nastave na kojoj je sudjelovalo 50 studenata iz područja turizma, marketinga i ruralnog razvoja s 9 visokoobrazovnih institucija iz Hrvatske (Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, Ekonomski fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Libertas međunarodno sveučilište, Veleučilište u Križevcima, Međimursko veleučilište u Čakovcu, Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi), Slovenije (Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru), Srbije (Fakulteta za projektni i inovacioni menadžment, Beograd) te Crne Gore i Nizozemske.

Studentska terenska nastava odrađena je na području grada Svete Nedelje, Jastrebarskog i Samobora, a cilj je bio je steći uvid u problematiku i izazove s kojima se suočavaju nositelji lokane turističke ponude. Studenti su kroz razgovore s domaćinima prikupljali potrebne informacije za provođenje daljnjih aktivnosti. S idejom unaprjeđenja poslovanja domaćina i poboljšanja trenutne turističke ponude, studenti su radili na stvaranju kreativnih rješenja.

Na Studentskoj RRT 2023 konferenciji studenti su prezentirali prijedloge i rješenja koje su pripremili na terenskoj nastavi. Vrlo zanimljiva studentska izlaganja moderirala je doc. dr. sc. Marina Barkiđija Sotošek.

S područja Grada Svete Nedelje studenti su obrađivali lokacije Adrenalinski centar Sveta Nedjelja, dvorac Kerestinec i Kamp Zagreb, dok su s područja Grada Jastrebaskog obrađene lokacije Repro Eko Farma, OPG Režek i Crna Mlaka. U Gradu Samoboru studenti su obišli Centar za mlade Bunker i Mali Tehnopolis Samobor.

Studenti s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku, Marin Galić i Saša Milaković, osvojili su dvostruko prvo mjesto – jedno u svojoj kategoriji te drugo, apsolutno, za najbolji studentski rad između 11 timova s najvišom prosječnom ocjenom u svim kategorijama. Uz mentora, izv. prof. dr. sc. Ivana Kelića, pripremili su case study o dvorcu Kerestinec.

Na kraju Studentske RRT konferencije doc. dr. sc. Marko Jurakić pohvalio je entuzijazam, uvide i predanost studenata koji su sudjelovali u Konferenciji te njihove radove kojima su pokazali kreativnost i inovativnost. Naveo je također da je pred njima još puno posla te da u ovom trenutku još uvijek imaju pravo na greške.

Uz zahvalu svima koji su pridonijeli razvoju Studentske RRT konferencije pokazalo se da je ovakav projekt višestruko koristan kako za studente tako i za njihove visokoobrazovne institucije, a kruna svega je objava Znanstvene monografije temeljena na odrađenom terenskom radu.

RRT 2023 konferencija – drugi dan

Drugi dio RRT 2023 konferencije održan je također na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u petak, 24.11.2023., pred više od 70 uzvanika. Nazočne je ugodnim riječima dobrodošlice prva pozdravila dekanica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Sanja Sever Mališ. Prisutnima se potom obratila gospođa Darija Tödtling, voditeljica Odjela za razvoj proizvoda pri Hrvatskoj turističkoj zajednici, a nakon nje gđa Jasminka Martinović, direktorica granske udruge HUP – Udruga poslodavaca u obrazovanju. Završni uvodni pozdrav i uspješan drugi dan RRT 2023 konferencije poželio je svima doc. dr. sc. Marko Jurakić iz Vimal Akademije.

Program drugog dana konferencije bio je organiziran u obliku 2 panel rasprave koje je uspješno moderirala doc. dr. sc. Petra Barišić.

Na prvoj panel raspravi pod nazivom Holistički pristup razvoju studijskih programa menadžmenta i turizma sudjelovali su prof. dr. sc. Sanja Sever Mališ, dekanica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu; prof. dr. sc. Marko Perić, dekan Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji; izv. prof. dr. sc. Marjetka Rangus, dekanica Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru; izv. prof. dr. sc. Ivan Kelić, prodekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku te doc. dr. sc. Berislav Andrlić, prodekan Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi.

Na drugoj panel raspravi pod nazivom Suradnja i utjecaji lokalnih zajednica na razvoj stručnih studija menadžmenta i turizma sudjelovali su dr. sc. Tatjana Jelen, prodekanica Veleučilišta u Križevcima; Magdalena Zeko, prodekanica za nastavu na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu; dr. sc. Petra Škrobot, gradonačelnica Grada Samobora; Anđelko Nagrajsalović, načelnik Općine Sv. Juraj na Bregu te Dario Zurovec, gradonačelnik Grada Svete Nedelje.

Jedan od sustavnih elemenata 4. međunarodne znanstveno-stručne konferencije za razvoj ruralnog turizma RRT 2022 bila su i brojna izlaganja radova od strane autora održanih u sesijama nakon panel rasprava, a također i putem online platforme. Voditeljice sesija bile su doc. dr. sc. Marina Barkiđija Sotošek i izv. prof. dr. sc. Marina Perišić Prodan (online).

Svi odabrani radovi nakon uspješno završenog procesa recenziranja biti će uvršteni i objavljeni u Zborniku radova 4. međunarodne znanstveno-stručne konferencije.

Domaćin 5. RRT 2024 konferencije biti će Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji.
Dobro došli!